Brački kamen

Brački kamen prstedavlja dušu otoka Brača i uživa poseban status u arhitekturi i dizajniranju eksterijera i interijera, kako na domaćem tako i na stranom tržištu.

Brački kamenolomi su od davnina isporučivali kamen za izgradnju velikog broja poznatih povijesnih građevina: najpoznatije su Dioklecijanova palača u Splitu, katedrala sv. Jakova u Šibeniku i katedrala sv. Lovre u Trogiru i koja su bila pod svjetskom baštinom (UNESCO). Dijelovi Bijele kuće u Washingtonu, Kuća Parlamenta u Beču i Budimpešti također su izgrađena od bračkog kamena.

Tradicionalna upotreba kvalitetnog kamena danas se uglavnom provodi s modernom tehnologijom. Do kasnih pedesetih godina proizvodnja je imala oko 5.000 m³ kamenih blokova godišnje. Uskoro se proizvodnja popela na 17.000 m³ blokova i preko 300.000 m² rezane kamene ploče. U međuvremenu, brački kamen postao je poznat u cijelom svijetu zbog svoje kvalitete.

Kamenolom OK Stipe nalazi se u blizini Pučišća na otoku Braču. U kamenolomu se sijeku veliki blokovi i transportiraju u tvornicu u Maslinici za rezanje ploča ili manjih blokova.

 

OK Stipe kamenolom na Braču / OK Stipe quarry on Brac
OK Stipe kamenolom na Braču / OK Stipe quarry on Brac
OK Stipe kamenolom u Pučišća / OK Stipe production plant in Pučišća
OK Stipe kamenolom u Pučišća / OK Stipe production plant in Pučišća
White Brac stone in four different grades.
Bijeli brački kamen u četiri različite kvalitete.
White Brac stone in four different grades. Bijeli brački kamen u četiri različite kvalitete.